Deel:


Mottekasteel `t Rondeel

In de 11e eeuw werd het gebied tussen Houten en Utrecht ontgonnen. Dit werd uitgevoerd door Ten Goye vanuit de Houtense kant en Van Wulven vanuit de Utrechtse kant.

Ten Goye ontgon de Nederkamp, het gebied dat tegenwoordig globaal bedrijventerrein Rondeel omvat. De van Wulvens ontgonnen de Wulverbroek, het gebied tussen het bedrijventerrein Rondeel en de Heemsteedseweg. De scheiding liep in het midden door de nieuw gegraven Dovewetering. Deze wetering voerde het overtollige polderwater af op de Hoon. Na 1130 was dit de Houtensewetering.

Rond het jaar 1150 werd langs de Dovewetering een mottekasteel gebouwd. Het was een heuvel met daarop een houten gebouw. De heuvel was voorzien van een omheining van palen en een dubbele gracht. De binnenste gracht had een diameter van 75 meter en de buitenste gracht had 100 meter.

Het kasteel lag in het gebied van Wulven en wordt dan ook beschouwd als eigendom van de Van Wulvens. Ook elders in de ontginning bouwden de Van Wulvens een mottekasteel, dat later zou uitgroeien tot kasteel Oud-Wulven.

Het kasteel moet zo’n 150 jaar hebben gefunctioneerd. Daarna werd een nieuw stenen kasteel 600 meter noordelijker langs de Dovewetering gebouwd. Dit is kasteel Wulven, dat tot in de 19e eeuw zou blijven bestaan. De berg van het voormalige kasteel is blijven bestaan en gebruikt als kersenboomgaard. Sinds die tijd dateert de naam Kersberg.

De naam ’t Rondeel is uit de 20e eeuw. De oorspronkelijke naam is onbekend, maar kan zomaar Wulven hebben geheten. 

Onderzoek naar restanten van het mottekasteel heeft niets opgeleverd. De berg met sporen is verdwenen en slechts afdrukken van de grachten bestaan nog. 


Colofon

Tekst: Frank Magdelyns
Foto: Frank Magdelyns
Video: Albert Speelman


© Tekst: Frank Magdelyns - © Foto voorblad: Frank Magdelyns

Mottekasteel `t Rondeel
©: Frank Magdelyns


Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur van het item. (Frank Magdelyns)