Deel:

|


Bombardement Houten (1944)

In het najaar wordt de gemeente Houten meerdere keren gebombardeerd. Vooral de spoorlijn is doelwit. Met de aanvallen willen de geallieerden de aanvoerlijnen van de Duitse bezetter naar het front in de Betuwe afsnijden. Maar in november 1944 is het dorp zelf doelwit. Reden is dat hier een belangrijke generaal met zijn staf is gevestigd. 

De Duitse generaal Hans-Wolfgang Reinhard en zijn staf zaten al een week of zes in vijf panden aan de Herenweg tussen de huidige Koningin Wilhelminaweg en de Lupineoord. De straat was afgezet en werd bewaakt door soldaten. Reinhard was een gewild doelwit van de geallieerden. Half november werden er lichtkogels afgeschoten boven Houten en werden er vermoedelijk luchtfoto’s gemaakt. De Duitsers beschikten over goede informatie en hadden vermoedens dat er een aanval onderweg was. In de avond van 27 november werden verschillende dorpelingen tewerkgesteld om luchtafweerposities te bouwen.

Toch kwam het bombardement voor de dorpelingen op de koude regenachtige 28e november 1944 onverwacht. Rond elf uur in de ochtend vond dit in twee golven plaats. De vliegtuigen waren eerder opgestegen van vliegveld Gilze-Rijnen. Rond 10.45 uur kwam de eerste groep bij Houten aan. Doel was de huizen te beschieten waarin de Duitse staf was gehuisvest. Maar alle vliegtuigen misten hun doel en bombardeerden burgerwoningen in een ander stuk van de Herenweg, op de Burgemeester Wallerweg en de Lobbendijk. 

Vrijwel direct was er één dode te betreuren en waren er twee vermisten. Deze vielen allen op de Herenweg. De tweede aanvalsgolf volgde enkele minuten later en daarbij werd vooral de school op de Brink (het Plein) getroffen, maar ook opnieuw de Herenweg. In de school waren Duitse soldaten gehuisvest. Hier kwamen zeven tot acht Duitsers direct om het leven en één inwoner die bij de smederij ernaast aanwezig was. Een andere inwoner aan de Herenweg kreeg bij deze tweede aanval een hartaanval en stierf.

Direct na het bombardement was de schade groot. De school op De Brink lag in puin en acht huizen waren totaal vernield. Overlag lagen de ruiten eruit. Zo’n 176 huizen waren beschadigd, waarvan zeven zwaar. Er waren zo’n 25 gewonden. Uit de rapporten van de RAF blijkt dat de vliegtuigen 126 raketten hadden afgeschoten. De trillingen van het bombardement in Houten werden tot in Bunnik gevoeld.

De staf van de generaal vertrok rond 12 uur naar Bilthoven. De generaal volgde rond 15 uur. Dat het doel niet werd getroffen komt mogelijk doordat de coördinaten van het doel een afwijking had van 100 meter. Na afloop bleek dat bij de in puin geschoten wagenmakerij van Verweij geld was gestolen door de Houtenaren. Om verdere plundering in het dorp te voorkomen, werd een burgerwacht ingesteld. 

De volgende ochtend werden onder het puin van een woning aan de Herenweg de twee vermisten gevonden. Vier gewonde Duitsers overleden later alsnog, zodat het dodental steeg tot 17 personen.

Colofon

Auteur: Frank Magdelyns
Foto's: Regionaal Archief Zuid Utrecht


© Tekst: Frank Magdelyns - © Foto voorblad: RAZU (45758)

Bombardement Houten (1944)
©: RAZU (45758)
Bombardement Houten (1944)
(©: RAZU 45763)
Bombardement Houten (1944)
(©: RAZU 45767)
Bombardement Houten (1944)
(©: RAZU 45768)


Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur van het item. (Frank Magdelyns)